2014. január 15., szerda

Rizstorta

Story

Ezt a receptet Gennaro Contaldo műsorában láttam nemrég, és mivel liszt nélkül készült, igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Igaz 2 liter tejjel indul a hozzávalók rész ( a magyar fordítás szerint), tudtam, hogy nem lesz gond, mert ma már sokféle alternatíva van a tej problematikájára.
Én laktóz-, glutén- és tejfehérjementes verzióban gondolkozva a rizstejet választottam.
A többi már gyerekjáték :)
Az eredeti recept: így szól.
Az enyém meg így:

Hozzávalók


8 dl rizstej
1/citrom héja
10 dkg xilit
2 tk vaníliás xilit
csipet só
15 dkg rizottó rizs
3 tojás
1/2 narancs reszelt héja és leve
1-2 tk étkezési keményítő
5 g kandírozott citromhéj
étcsoki



A rizstejet felteszem főni a rizzsel, és zöldséghámozóval belepucolom a citrom héját és beleteszem a xiliteket, no meg a sót.
20-25 perc elteltével, mikor a rizs magába szívta a tejet félreteszem és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha meghűlt, kiszedegetem a citromhéjakat és belereszelem a fél narancs héját, belefacsarom a levét is.
Beleteszem a keményítőt is, valamint a kandírozott citromhéjat.
Szétválasztom a tojásokat és sárgáját belekeverem a rizsbe. Én itt nem használtam narancslikőrt 1., mert nem vagyok alkoholfogyasztó, 2., mert nem volt kéznél, de aki akar tehet bele ehhez a mennyiséghez kb. 1-2 evőkanálnyit.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem és lazán keverem el a rizses masszával, mit ahogyan a piskótánál szokás.
Most jöhet a 24 centis tortaforma, én papírral bélelem és beleöntöm a tésztát. 180°C-on 40-50-percet sütöm, de inkább azt mondom tűpróbáig. Nem kell száraznak lennie, de azért süljön át!
Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, és a tetejét bevonom a csokoládéval. Díszítésként pedig vagy reszelek rá még narancshéjat, vagy teszek rá mintát az általam most favorizált kandírozott citromhéjból :)

Tippek, tanácsok

Hasonlít a mi rizskoch receptünkre, aki szereti a mazsolát (én nem) az tehet bele dögivel, mit az eredeti receptbe is, de nekem nagyon nem lelkesítő gondolat ,mazsolát használni bele.

És hogy mivel?

Narancslakvárral, vagy akik fogyasztanak alkoholt, narancslikőrrel elkevert narancslakvárral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése