2013. november 9., szombat

Tökös piskóta

Story

Piskóta, tipikusan az a sütemény, amit nem lehet liszt nélkül csinálni! Mindig törekszem arra, hogy minél kevesebb kelljen bele, hisz a mentes lisztkeverékek egyrészt nagyon drágák, másrészt nem is finomak, sőt, az ember mikor mérték nélkül befal belőlük, kőként ülik meg a gyomrot....blööö, nemszeressem! 
És azt sem mondom, hogy a rizsliszt nem fojtós, no de ha megfelelő töltelék kerül bele, mindjárt más a helyzet, ugye? Még az is lehet, hogy úgy elfogy, hogy ki sem tudjuk deríteni, milyen lenne másnaposan :) 
A sütőtök meg magáért beszél, és addig ne tessék bírálni, míg nem lett megkóstolva, mert tényleg meglepő így, lekvárnak!!

Hozzávalók

Tészta

6 tojás
6 ek rizsliszt 
1/2 tk szódabikarbóna
pár csepp citromlé
3 ek xilit
2 tk vaníliás xilit ( házilag készített)
kevés reszelt citromhéj

A piskótát úgy készítem, hogy legelőször a sütőt melegítem elő 180°C-ra és kibélelek egy lapos tepsit sütőpapírral.
Míg melegszik a sütő, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem, hozzáadom a xiliteket, majd a tojások sárgáját, egyenként.
Végül a a szódabikarbónával kevert lisztet is, de azt már csak fakanállal keverem el benne, 8-asokat formázva, hogy minél kevésbé törjön össze a hab.
Ekkor zutty bele a tepsibe, szépen szétterítem, és betolom a sütőbe, kb 10percre, de figyelni kell, mert a végony tészta hamar átsül. Tűpróbáig süssük.
Papír oldaláról vizes kézzel átsimítom, majd lehúzom róla, de papírral együtt tekerem fel és hagyom hűlni.

Krém

sütőtök
xilit
fahéj

A még forró sütőbe dugom felszeletelve, csak mint ahogyan tököt sütnék magába, és puhulásig sütöm.
Kikaparom a héjából és xilittel, valamint fahéjjal ízlés szerint ízesítem. No és ezt kenem a piskótára, amennyit felvesz, lehet vele bőkezűen bánni, majd lazán tekerni, hogy ne folyjon ki, és hűtőbe dugni, hogy ott dermedjen ki! 

Tippek, tanácsok

Érdemes egy egész sütőtökkel készíteni, mert azt magában is el lehet utána fogyasztani, ha több lenne, mint amennyi a krémhez kell.

És hogy mivel?

Szerintem elég egy kis porxilittel megszórni a tetejét.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet,de en kokusz es amarrant lisztel csinalnam.

    VálaszTörlés