2013. november 10., vasárnap

Márton napi sült libacomb céklás csicsókapürével

Story

Azt már eldöntöttük, hogy libát eszünk, de azt még nem. hogy mivel. Fogtuk magunkat és szépen kisétáltunk a piacra, hogy átbogarásszuk, mit is találhatnék ki mellé.
Nagyon sok finom dolog van a piacon most és nagyon sok olyan zöldség, amiről van egy elképzelésünk, hogy mire lehet használni, de én nagyon kísérletező vagyok. Így esett a választásom a csicsókára és a céklára.
..bár céklára vannak egyéb ötleteim is..

Hozzávalók

2 db libacomb ( 2 főre)
1 nagy csokor petrezselyem
só, bors

8-10 db csicsóka
5-6 db kicsike, zsenge cékla
3 szál répa
2 szál petrezselyem
5 dkg laktózmentes vaj
só, bors, őrölt kömény


A libákat megtisztítom, és beirdalom kockásra a bőrüket, hogy a zsír szépen ki tudjon sülni alóla.
Megágyazok nekik a jénaiban a nagy csokor petrezselyem zölddel, szépen ráfektetem őket, sózom, borsozom, majd beküldöm őket melegedni kb 200°C-ra a sütőbe, 1-1,5 órára, majd nézegetem, hogy mikor puhul meg. ..már amennyire egy liba megpuhul :)

Míg a libacombok a sütőben időznek a zöldségeket megpucolom, és feldarabolom őket. A cékla, répa és zöldség nagyjából egy időben puhul meg, a csicsókának nem kell sok ezért vagy sokkal nagyobb darabokban hagyjuk, vagy később adjuk a többihez. Feladat velük a következő: Nagyon kevés vizet öntsünk egy vatag aljú fazékba, és puhulásig pároljuk őket. Ha minden megpuhult, öntsük le a vizet róla, és kruplitörővel nyomogassuk szét. ( ha nem így hívnák az eszközt, akkor bocsi, de ez jutott most eszembe..)
Dobjuk rá a darabka vajat és a sóval borssal és őrölt köménnyel ízlés szerint ízesítsük be. A miénkbe került bőven kömény, és nagyon jó lett vele!

Tippek, tanácsok

Érdekes lehet sokféle zöldségből készült körettel a liba is, én csináltam már tök-alma-krumpli kombinációjával, vagy birsalma-krumplival, de lehet sok mindennel kísérletezni! Tessék bátorkodni!

És hogy mivel?

Mi egy adag párolt rizst dobtunk még a tányérra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése