2012. december 17., hétfő

Fahéjas Narancslekvár

Story

Elfogytak a nyári, az őszi gyümölcsök, jöhetnek a citrusok. Én  szoktam karácsonyi ajándékokat készíteni, de gondolom nem vagyok vele egyedül! Ti is szoktatok olyan ajándékot adni, amit magatok készítettetek? Miért ne lehetne ez idén épp egy narancslekvár? Hm? És nem csak laktózérzékenyeknek lehet nagy öröm :)

Hozzávalók
  • 1,5 kg narancs 2db-nak belőle csak a leve

  • 3 pici lime, vagy 2 nagyobb

  • 3 ek nyírfacukor

  • 4 szem szegfűszeg

  • 1 tk fahéj

  • 2 ek vaníliás nyírfacukor



    Ott kezdem, hogy a narancsokat forró vízzel lemosom, megdörgölgetem őket egy szivaccsal, és ugyanezt teszem a limeokkal is.
    Narancshéj kapirgászóval leszedem a narancs nagyon vékony héját a fehér nélkül, mert az szigorúan nem kell. Nem kell mindet,monduk azt a kettőt már ne, amit csak facsarunk. Dettó a lime is.
    Aztán meghámozom a narancsokat, és cikkekre szedem, majd éles késsel feldarabolom a narancsokat kettő darab kivételével, annak ugyanis csak a kifacsart leve kell.
    Kifacsarom a kettő levét, valamint a limeok levét is.
    Beleteszem a nyírfacukrot, és a fűszereket, és odateszem főni. Itt jön a türelmes része.Nagyjából 2-2,5-3 órát kell főzni, attól függ, milyen sűrűre szeretnénk. Én elég sűrűre csináltam, megállt benne a kanál. Ha elég vastag falú a lábasunk alja, nem kell folyamatosan mellette állni, de érdemes olyan házimunkákat végezni közben, ami a fazék közelében tart minket, hogy néha keverhessünk rajta egyet.
    Ha megvan, jöhetnek a fertőtelnített üvegek és kupakok, a betöltés, celofánnal, és kupakkal lezárás, fejtetőre állítása, aztán vissza és dunszt!

    Tippek, tanácsok


    6 pici üveg lesz (kb 80g-os), ezért ez csak egy próba adag. Ha valaki ipari mennyiséget szeretne csinálni, arányosan növelje az adagokat, de a arányosan ám, mert ez a lekvár így tökéletes. Nem az az émelyítő édes fajta, hanem egy kicsit fanyarabb, de roppant ízletes!

    És hogy mivel?

    Édes mandulakenyérrel, piskótába tölteléknek, esetleg húsok mellé, vagy csak úgy !



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése