2012. december 18., kedd

Currys rizottó

Story

Nekem ma nyunyásat kell ennem, olyan fehéret, de kicsit legyen sárga, és legyen benne zöld is és hát a nő szive csücske miatt hús is kell bele ugye!?
No ezzel a felindulással készült el a "mi van itthon?" című teleregény következő epizódja, a címben már emlegetett Currys rizottó! ( ..olaszok most foghatják a fejüket, bocsi, nagyon éhes voltam..)


Hozzávalók

1 csirkemell bőrrel, csonttal
1 nagy bögre rizottó rizs
1 dl száraz etyeki Bíró Attila féle fehérbor
3 szál szárzeller
1/4 édesköménygumó
1 szál újhagyma
1 ek currypor
1 kk bors
1 ek metélőhagyma
1 tk aprított zellerlevél
2 tk erős piros arany ( bátrabbaknak több is mehet)
1,5 dl kókusztejszín
félmaréknyi lm vaj
1 marék füstölt lm sajt
kevés olaj

A mellcsontot és bőrt odateszem 1 liter vízzel főni, addig előkészítem az összes többi hozzávalót.
Felszeletelem vékonyan a hagymát, édesköménygumót, szárzellert.
1,5*1,5 centis kockákra vágom a csirkemellet.

Kevés olajon lekezdem megpárolni a zöldségeket, amiket meg is sózok. Ha üvegesednek, megszórom őket a curryporral, és beleteszem a rizst és azzal pirítom tovább. Mikor a rizs is kezd üvegesedni, felöntöm az 1 dl borral, és addig kevergetem, míg azt a rizs beissza. (megrészegedik hihhii) 
Ekkor jöhet a csontlé (amit nem sóztam, nem borsoztam, csak csont és víz). Merőkanalanként kell beleadagolni a rizottóba, és csak keverni, keverni, keverni, keverni..
Mikor már puhák a rizsszemek nem kell több csontlé, jöhet a kókusztejszín, rottyantom azzal is egyet. Utolsó pillanatban jöhetnek a zöld fűszerek, majd itt kerül bele a vaj, és eloltom a tüzet. Belekeverem, beleolvasztom, majd jöhet a reszelt sajt is.

Aztán (rutinosabbaknak közben) a csirke. Semmi más teendő nincsen vele, mint megpirítani kevés sóval és borssal az olajon, és mikor megpirult rányomni az erős piros aranyat, ízlés szerinti mennyiségben.

Tippek, tanácsok

Egyéb zöldségféléket is lehet bele tenni, pl sima zellergumót, még több hagymát, bármit, ami fehér :) ..vagy zöld!

És hogy mivel?

Tálalásnál alulra a rizottó, tetejére a csirkefalatok, és meg lehet még szórni a tetejét reszelt lm sajttal, és apróra vágott zellerlevéllel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése