2012. április 27., péntek

Mészáros Spárgarizottó

Story:

Bütyök egy csokor spárgával érkezett haza, amit egy kedves kollégájától szervált, Mészáros Úrtól. 
Ezt a receptet Neki ajánlom, és köszönném meg itt, és most, hogy ilyen finom dolgot termel, mint a spárga!
Köszi! :)

Hozzávalók:


  • 1 csokor spárga ( kb 30 szál)
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 csirkemell
  • 4 szelet lm, gm baconszalonna
  • 2 marék borsó
  • 2 marék rizs
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • mogyoróolaj, vagy valamilyen olaj
  • 1dl lm tej
  • 1-2 tk lm vaj
  • 1/2 citrom leve, és reszelt héja
  • 1 tk kömény
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregano
  • só, bors
  • reszelt lm füstölt sajt a tetejére


Ott indul a dolog, hogy vizet forralok a rizsfőzéshez, mintha tésztát főznék.
A mogyoróolajon megpirítom a kockára vágott csirkemellfilét, és a hagymát.Ha átpirult, jöhet a megpucolt spárga szárrésze, amit centis karikákra vágtam. Míg pirul, összevágom a cukkinit, akkor a kockákra, mit a csirkét, aztán beledobom azt is. Ekkor jön a bacon, azt is falatnyi darabokra kaszabaszálom össze, és dobom a többi közé.
Ha az is megpirult, akkor bizti felforrt a víz, beleteszem a rizst a sózott vízbe, és elkezdem főzni.
Jöhet a serpenyőbe a spárga feje, ugyanis ennek kevesebb idő kell, mert ez a legzsengébb része.
Sózok, borsozok, fűszerezek, kóstolok. Ha okés, és már kezdenek szépen sorra megpuhulni a dolgok, beleteszem a borsót is, majd nyakon öntöm a tejjel, és ráteszem a vajat is. 
Ezzel rottyan egyet. 
Ha elforr a tej, akkor teszem bele a majdnem készre főtt, leszűrt rizst, aminek a főzővizéből is teszek rá, hogy olyan szaftos legyen.A rizses víz szép mártássá fog összeállni a végére.
Már majdnem megvagyunk, jöhet az apróra vágott fokhagyma.
Utolsó fűszerként jön rá a citorm reszelt héjja, és a leve, és el kell, hogy áruljam, hogy ettől lesz igazán ütős, friss, tavaszi íze! Aki még nem próbálta a borsót a citromlével, na annak hajrá, mert igazán jó íze van! 
Talán beleírtam minden hozzávalót, ha valakinek valami nem stimmt, akkor tessék kérdezni! :)

Tippek, tanácsok:

  • Azért írok sorrendet, mert be illik tartani.Ilyen sorrendben főnek a hozzávalók  meg úgy, hogy a végére minden okés legyen!
  • Valamint!
  • A tej, és citrom között teljen az idő, mert ha egybe öntjük ki, akkor túrós is lesz ez az egytálétel, az meg nem annyira jó!


És hogy mivel?

Hát a sok-sok reszelt sajttal a tetején, plusz, lehet kicsi zöld borsot darálni a tetejére, de csak az illata végett!
Jó étvágyat! Van 4 napotok, hogy kipróbáljátok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése