2012. január 19., csütörtök

Rizsfelfújt




Story


Hogy is mondjam, ezt a receptet talán mindenki ismeri, ha nem is csinálta még egyszer sem, a Mamánál biztosan evett ilyet, mondjuk egy  gulyásleves után!
Amikor az ember lányáról kiderül, hogy liszt és/vagy laktózérzékeny, rögtön elkezd a legkülönlegesebb hozzávalók, és receptek után kutatni!
Én is így tettem.
Kókuszliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt..Klassz hozzávalók....
És mit sütök belőle?És hogyan viselkedik?És mik az arányok?És ugyanannyi ideg kell süssem?És összeáll??Ismerősek a kérdések?
Na tegnap éjjel félálomban pattant be az ötlet, mikor próbáltam rendezni a gondolatokat a fejemben, hogy mit is ehetnék, és mi van ebben a háztartásban, ami nem is a sajátom, és ebből mit lehet kihozni?Egyedül az áfonyaszörp lebegett előttem, mint édesség...és mit eszünk szörppel???Na mit? (22:47 perckor) RIZSKOCH-ot!! :))
Jöjjön a recept!




Rizsfelfújt

  • 12 dkg kerek szemű rizs
  • 5 dl szójatej ( 4, 5 dl víz, 8 ek szójatejpor, mert én azt használok)
  • 1 dl víz
  • 3 ek + 1 ek xilit
  • 1 ek vaníliás cukor (van leírás, hogy hogyan készül házilag)
  • 2 tojás
  • 2 dkg laktózmentes teavaj
  • 1 kk gluténmentes étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
A vizes szójatejben odateszem főni a rizst, belereszelem  a citrom héját, beleteszem a vaníliás cukrot, és a 3 ek xilitet.Ha a rizsszemek puhára főttek, hagyom kihűlni.
A 2 tojás sárgáját a 2 dkg vajjal, és az 1 ek xilittel kikeverem, hozzáadom az étkezési keményítőt, és a kihűlt rizshez adom.
Felverem a tojások fehérjét is és óvatosan a rizses masszához keverem.
Vajazott, lisztezett (vagy szilikonos sütőpapírral bélelt) tepsibe öntöm, és előmelegített, 180°C-os sütőben, kb 30 percet sütöm.

Tippek, tanácsok

Szójatej helyett bármilyen laktózmentes tejjel helyettesíthetünk, amit szeretünk, zabtej, rizstej, szójás rizstej, vagy csak sima laktózmentes tej is megfelel.
Citrom helyett más citrus héját is reszelhetjük bele, lehet ez narancs héja, lime héja, vagy akár mandariné is.
Lehet bele tenni rumba áztatott mazsolát is, de nekem az "szemölcs" ,én azt nem tűröm meg benne! :)

És hogy mivel?

Szörp! :)
De lehet diabetikus lekvár, laktózmentes nutella, vagy csak porrá őrölt xilit egy kis fahéjjal.
Jó étvágyat hozzá! 

Ha kipróbáltátok, ne felejtsetek véleményt írni róla!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése